i-stop not working

Faults and Technical chat for the Mazda CX-3
lhcmazda
Posts: 52
Joined: Tue Nov 27, 2018 8:29 pm

i-stop not working

Post by lhcmazda » Thu Dec 17, 2020 10:55 pm

Had my car laid up for 3 weeks and put the battery on charge the night before I was due to use the car. The chareger is a CETK start / stop charger i.e. designed for my car. The i-stop facility has not worked since and I have completed a number of non stop 30 mile runs. I have a plug in voltage monitor and it registers a voltage whilst the engine is running of 14.2 volts, and when stoped 12.69 volts. The Engine Management showes the engine icon with a blue halo and the air con icon with a blue halo, but the battery has no blue halo and it displays "Not Ready" in the window. Is anyone else having problems with their i-stop facility. I realise that the i-stop facility relise upon many conditions being met but I'm puzzled about the battery not being up to the required 80% charged condition, the car is only just over 2 years old and only 8,000 miles on the clock.
2018 CX-3 Machine Grey 2.0 Petrol 150ps Auto Sports Nav AWD plus Safety Pack

Strangways
Posts: 722
Joined: Mon Feb 06, 2017 10:35 pm
Location: Edenbridge Kent
Contact:

Re: i-stop not working

Post by Strangways » Fri Dec 18, 2020 3:05 pm

When I first got my car from new it took weeks before my istop started working. Just ignore it and it it will start when it's ready. What is the saying " a watched kettle never boils".
2019 CX-3 2.0 Sport Nav+ Automatic in ETERNAL BLUE
2015 MX-5 2.0 Sport Nav Manual in SOUL RED

lhcmazda
Posts: 52
Joined: Tue Nov 27, 2018 8:29 pm

Re: i-stop not working

Post by lhcmazda » Fri Dec 18, 2020 4:22 pm

Thanks for your reply, and low and behold today after I had posted the problem yesterday, and nearly 3 weeks of use after the car being laid up for 3 weeks, and a recent number of over 30 mile runs, the i-stop is now TODAY back to working again !!!!!!!!!!!!, a halo around the battery !!!!!!!. So following your comments I shall just leave it, and await for the car to bring the i-stop facility back in it's own good time, I'm now a wiser CX-3 owner thank you.
2018 CX-3 Machine Grey 2.0 Petrol 150ps Auto Sports Nav AWD plus Safety Pack

Strangways
Posts: 722
Joined: Mon Feb 06, 2017 10:35 pm
Location: Edenbridge Kent
Contact:

Re: i-stop not working

Post by Strangways » Sat Dec 19, 2020 12:49 pm

I just had a word with Father Christmas and asked him to send you the istop :lol:
2019 CX-3 2.0 Sport Nav+ Automatic in ETERNAL BLUE
2015 MX-5 2.0 Sport Nav Manual in SOUL RED

Dogfuzz
Posts: 108
Joined: Sun Jul 15, 2018 3:34 pm
Location: SG4

Re: i-stop not working

Post by Dogfuzz » Sun Dec 20, 2020 4:39 pm

There seems to be an i-stop complaint post most months!.....please, just what are the ideal conditions when it will work and when it definitely won't? .....and is it's varying behaviour purely a Mazda oddity ?
CX-3 SPORT NAV ,5 DOOR HATCHBACK,1998CC,PETROL-2018

User avatar
jtonline
Posts: 1244
Joined: Sun Nov 22, 2015 4:26 pm
Location: Herefordshire, U.K.
Contact:

Re: i-stop not working

Post by jtonline » Sun Dec 20, 2020 11:09 pm

Dogfuzz wrote:
Sun Dec 20, 2020 4:39 pm
...please, just what are the ideal conditions when it will work and when it definitely won't?..

Have a read of this chart: https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 08900.html
Julian.
09/15 CX-3 Sport Nav, Dynamic Blue Mica, 1.5 Diesel, AWD, Automatic
My CX-3 website: http://www.jtonline.info
Have you added location & model info., including year to your CX-3 Forums profile? For help see here: http://bit.ly/2fQzMfd

Dogfuzz
Posts: 108
Joined: Sun Jul 15, 2018 3:34 pm
Location: SG4

Re: i-stop not working

Post by Dogfuzz » Tue Dec 22, 2020 1:21 pm

Thanks jtonline, I will study in detail over the xmas break!
Happy New Year
CX-3 SPORT NAV ,5 DOOR HATCHBACK,1998CC,PETROL-2018

mum@mazda
Posts: 123
Joined: Mon Aug 31, 2015 8:55 pm

Re: i-stop not working

Post by mum@mazda » Tue Jan 12, 2021 5:20 pm

don't get me started on this.
I wish I had not seen your post, but have to reply, like I have in the past on this long topic.

I have given up on it, as far as I am concerned my car does not have I Stop, and then I can move on.

Over Christmas I did 2 return trips to London, in excess of 180 miles each way, both were turn around and return journeys, so 360 miles in the space of 8 hours. I stop still does not function. battery was replaced under warranty, but made no difference.

Sorry to be negative about this feature, but try to forget it and move on. I have tried, but failed.......
LOL
CX-3, Sport Nav, Petrol, Soul Red Metallic, Half Stone Leather Aug 2015

Strangways
Posts: 722
Joined: Mon Feb 06, 2017 10:35 pm
Location: Edenbridge Kent
Contact:

Re: i-stop not working

Post by Strangways » Thu Jan 14, 2021 12:42 pm

It is very interesting to see how it varies from car to car and the conditions which it may or may not operate.
If I pull up at traffic lights and put my foot hard down on the brake it works, but even with HOLD on, if I take my foot off the brake the engine starts up. Then if I put it in N (mines auto) iStop cuts back in again. It is also interesting to note that on many occasions when the engine is cold and/or the AC is on full iStop will operate when my foot is pushing down on the break peddle.
None of this really bothers me, I live my life and IStop lives it's own. Sometimes we meet and sometimes we don't. It is what it is and it certainly isn't worth worrying about, especially at the moment when we should all be staying at home.
2019 CX-3 2.0 Sport Nav+ Automatic in ETERNAL BLUE
2015 MX-5 2.0 Sport Nav Manual in SOUL RED

ivan@raf
Posts: 31
Joined: Fri Apr 26, 2019 9:01 pm
Location: Melton Mowbray

Re: i-stop not working

Post by ivan@raf » Sat Jan 16, 2021 8:51 pm

My CX3 is three years old, I've had it from new. In all that time apart from the warning LED coming on in cold weather and on two occasions BRAKE suddenly appearing in the head up display for no apparent reason I have seen no sign of it being there. I too have given up on it and assume it's not fitted. Similarly I have never found any way to switch off the LDWS beep and just leave rumble. I just live with it. These are my only complaints with the car and I still regard it as the best car I've had in sixty years of motoring.
09/17 CX3 2.0L petrol Sport Nav 5dr. Manual. Colour ceramic. Getting 39+ mpg

Post Reply